11.5.17

Onko hernekeitto hyvää kouluruokaa?

Asiat, jotka tiedostetaan, voidaan ottaa käsittelyyn. Muutoskin on mahdollista, jopa todennäköistä. Ainakin kaikkien osallistuneiden ruokataju kasvaa. 


Onko hernekeitto hyvää kouluruokaa?

Hernekeitto on hyvää kouluruokaa, koska se on edullista. Toinen sanoo, että se on hyvää kun se on kotimaista, kolmas tykkää kun on proteiinia, neljäs kun on proteiinia kasvisruokaversiossakin. Viides kun liha- ja kasvisversio ovat helppo valmistaa samassa keittiössä.

Kuudes kääntyy kouluravintolan ovelta eikä tule syömään.



Onko hernekeitto hyvää kouluruokaa?

Oletetaanpa että hernekeitto on sinulle täysin uusi, tuntematon ruoka. Sinulle kerrotaan, että se on tehty tämän kylän viljelijän kasvattamista luomuherneistä. Lihaosuus on kilometrin päästä luomutilalta ja käytetyt ruhon osat sellaisia, että niitä voi käyttää vain keitossa liki mausteen tavoin. Siten on vähennetty ruokahävikkiä jo tässä vaiheessa elintarvikeketjua ja kestävän kehityksen nimissä vähennetty lihankulutusta osaltasi. 

Raaka-aineiden jäljitettävyys on pellon ja eläimen tarkkuudella todistettavaa. Keitto on vähäsuolaista, rasvan määrä ja koostumus on suositeltu. Proteiinia on suosituksia enemmän, hiilihydraatteja vähemmän. Ruoka on juuri valmistettu ja keittiön Oiva-raportti on pelkkää hymyä.

Ja sitten saat eteesi kuvottavalta tuoksuvaa, sammaleen vihreää lientä, jossa on möykkyjä. Nam?



Ruokakokemukseen vaikuttaa moni asia

Joku on uskalias ainakin maistamaan mitä tahansa, toinen syö "tämä tekee minulle hyvää"-periaatteella vaikka maku ei miellytä, kolmas syö vaikka pieniä kiviä kun on nälkä ja ruoka tulee nopeasti. Jollain vaikuttaa raha, kaikilla saatavuus ruokavalintoihin.

Nämä seikat ja moni muu on läsnä myös kouluruokailussa. Siksi on hyvä kysyä oppilailta eli asiakkailta, mitä he tarkoittavat kun sanovat ruoan olevan hyvää tai pahaa.

Asiat, jotka tiedostetaan, voidaan ottaa käsittelyyn. Muutoskin on mahdollista, jopa todennäköistä. Ainakin kaikkien osallistuneiden ruokataju kasvaa.

Ruokataju on omakohtaista ymmärrystä ruokavalinnoista. Ruokataju on käsite, joka auttaa tiedostamaan ruokavalintojen moninaisuutta, hahmottamaan ruokajärjestelmän kokonaisuutta sekä ymmärtämään ruoan sosiaalisia, kulttuurisia ja arkisia merkityksiä. Ruokataju korostaa sitä, että ei ole vain yhtä ainoaa tapaa syödä kestävää hyvinvointia edistävästi. Ruokataju on tilanne- ja kokemussidonnaista arjen ymmärrystä syömisestä.
(Lähde: Janhonen K, Kauppinen E, Mäkelä J & Palojoki P. Kotitalous 2016:79(02):30-31) 
p.s. minun ruokatajuani testattiin aikoinaan Hollannissa kun osallistuin opiskelijaporukan PopUp lounaalle. Minua varoitettiin et tarjottava ruoka on hieman eksoottista ja saattaa vaikuttaa ällöttävältä. Tunnistin heti hernekeiton hajun ja siltähän se minusta lautasella vaikuttikin.

Pöydässä vielä varoitettiin keiton olevan "hot". Olihan se hot, mutta tulista eikä kuumaa. Chiliä ja inkivääriä oli niin, että silmiä kirveli. Mutta sitten kiersi toinen lautanen ja näin et vieruskaverit mättivät siitä jotain keiton päälle. Ei ollut sipulia ja sinappia ei. Vaan keitetty banaani, joka pullautettiin kuoresta keiton päälle. Hernekeittioa banaanilla. Mutta banaani miedonsi makua ja sain syötyä koko rahan edestä, mikä opiskelijan matkabudjettilla oli ihan hyvä juttu.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti