20.3.16

Kouluruokailun imagoloikka

Kouluruokailun imagoloikka edesauttaa Hyvinvointiloikan toteutumista.


Kouluruoka voitti taas

Yhdessä nostamme kouluruoan arvostusta
Suomen suurimmilla ruokapalvelun ammattilaisten Gastro-messuilla Helsingissä annettiin huomio myös kouluruoalle ja sen tekijöiden ammattitaidolle. Joka toinen vuosi järjestettävään kouluruokakilpailuun osallistui joukkueita ympäri Suomea ja heistä koululaisista koostuva raati oli valinnut viisi joukkuetta finaaliin. Kolmen hengen finalistijoukkueet esiteltiin kilpailun järjestäjän sekä paikallislehtien puolesta hyvissä ajoin ennen loppuhuipennusta. Mainosta kouluruoalle ja sen ammattitaitoisten tekijöiden työlle siis.

Kolmatta kertaa järjestettävän kouluruokakilpailun finaali oli kunnianosoitus suomalaiselle kouluruokailulle. Paikalle oli saapunut paljon median edustajia ja kilpailun juonsi Aku Hirviniemi. Arvosteluraadissa oli 40 jäsentä, viisi kahdeksan hengen pöytää, yksi pöytä arvioi yhden joukkueen kokonaisuuden. Joka pöydässä oli kaksi oppilasjäsentä muiden jäsenten ollessa ruoka-alan ammattilaisia ja asiantuntijoita laidasta laitaan. Tuomariston puheenjohtaja oli Lasse Lehtinen. 

Joukkueet valmistivat kilpailukeittiöissä keiton leivän kera, kasvisruoan sekä liha, kala- tai broileriruoan. Lisäksi tarjoiltiin juhlajälkiruoka Suomen tulevia 100-vuotisjuhlia silmällä pitäen. Annokset tarjoiltiin pöytiin ja arvioijat tarkastelivat maun lisäksi myös ravitsevuutta sekä sopivuutta kouluruoaksi. Sanottiin, että kaikkien joukkueiden finaaliresepteissä oli aikaisempia kertoja monipuolisemmin suomalaisia ja paikallisia makuja.


Koko kisan ajan omia joukkueitaan kannustivat joukkueiden kouluista saapuneet oppilaat. Ilman heitä kisa olisi ollut, Hirviniemen sutkautuksista huolimatta, tunnelmaltaan totinen aikuisten tapahtuma. Metelin saattoi myös mieltää yhdeksi mausteeksi, sillä kouluruokailussakin hälinällä todennäköisesti on vaikutusta ruoan maistuvuuteen. Taltiointia löytyy YLE Areenasta päivän puoli yhdeksän uutisista (kohta 18:02, näkyvissä 14.4.2016 asti)

Voittajaksi arvioitiin Kotkalaiset, Kymijoen Ravintopalvelut Oy:n  Ruonalan koulun joukkueen ateriat; menu koostui lempeästä savulohikeitosta, vihreästä mandariinisalaatista ja sämpyläsolmujen kanssa, värikkäästä kasvispaistoksesta, lihapullakastikkeesta kiharapastan kera. Juhlajälkiruokana mehevää mustikkakukkoa vaniljakastikkeella. Joukkueeseen kuulunut Jaana Huuhka on iloinen siitä, että lapsille maistuvat taas perinteiset suomalaiset ruuat.
– Yhdessä vaiheessa haluttiin eksoottisempia ruokia, mutta nyt on palattu juurille. Voisimme mennä vielä enemmänkin takaisin sinne perusruokaan, Huuhka sanoo.
Voittajia juhlittiin voiton arvoisesti, mutta uutisoinnissa korostui upeasti myös miten kilpailussa voitti itse kouluruoka. 

Erityisesti haluan mahdollisimman monen näkevän miten kouluruoan ansaitsevalla ammattitaidolla ja tyylillä Helsingin Sanomat esittelee videossa finaalissa tarjoillut ruoat. 

Kouluruokakilpailun voitto meni Kotkaan – näin syntyi voittoateria (video) HS.fi 16.3.2016


Sain kunnian olla mukana arviointiraadissa sekä tunnelmassa


Ilmastoystävällisintä kouluruokaa Tampereen joukkueella

Koska kouluruoka on merkittävä ruoan hankkija ja kuluttaja, makukilpailun ohella nostettiin esiin myös kouluruoan lautasen ulkopuolisia vaikutuksia WWF:n palkitessa ilmastoystävällisimmästä kokonaisuudesta Tampereelta tulleen joukkueen menuun. 
Ruoan osuus yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista on merkittävä, minkä vuoksi ympäristöystävällisyyden kriteerinä käytettiin kilpailussa ruoan ilmastovaikutuksia. – Haluamme kannustaa syömään vähemmän punaista lihaa ja enemmän kasviksia. Tampereen ateriakokonaisuuden voitossa ratkaisevaa oli lämpimän pääruoan pääraaka-aine, kirjolohi, joka on WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla, kertoo valintaperusteista WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.
Maukas kouluruoka itsessään on suuri ilmastoteko, koska se vähentää ruoan hävikkiä. 

Hyvinvointiloikka haluaa turvata hyvän arjen edellytykset 

Vähän ennen kouluruokakilpailua kuusi suomalaista lasten ja perheiden etujärjestöä esittivät kannanotossaan miten lasten ja perheiden hyvinvointia voidaan lisätä.

Kannanotossa on montakin kohtaa, joita kouluruokailu konkretisoi. Nostan kuitenkin omiin eväsperusteisiin kouluruokailukokemuksiin perustuen esiin kohdan "Arjen sujuvuus". 

Ilman kouluruokailua monen perheen arki ei toimisi. Kouluruokailu on perheille tasa-arvoinen konkreettinen hyvinvointia lisäävä tuki. Ja hyvä muistaa näinä talousaikoina, että resurssi, mitä kouluruokailu tarvitsee eniten on arvostus! Kouluruokakilpailun tavoitteena on nostaa kouluruoan ja tekijöiden arvostusta. Tämä kouluruoan imagoloikka edesauttaa Hyvinvointiloikan toteutumista. 

Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojelunliitto, Pelastakaa Lapset, Suomen Vanhempainliitto ja Väestöliitto 
Tiedote: Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka MLL.fi 11.3.2016

Lue lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti