19.3.12

24.3.2012 Kouluruokakilpailun voittaja on... , Kuka voittaisi kouluruokailukilpailun?

26.3.2012 listaa lehtiuutisoinnista päivitetään. Hienoa, että pidetään yllä positiivista uutisointia kilpailusta. 

Kouluruokakilpailun voittajajoukkue tulee Korpilahdelta. ISS Palveluiden keskuskeittiön Marjakimara-joukkueeseen kuuluvat kokit Tanja Varsell’, Marja Tuomi ja Pirjo Strang. He tarkoilivat tuomareille jauhelihakeittoa, kasvispastalasagnettea, kuhapyöryköitä, intialaista hernekastiketta ja omatekoista kauraleipää.


Finaalijoukkueiden reseptit ovat julkaistuna parempaakouluruokaa.fi sivustolla (lisätty 29.4.2012, tähänkin blogiin on tultu voittajan selvittyä todella usein hakusanoilla "kouluruokakisa reseptit". Pahoittelen, etten ole aikaisemmin kerennyt hakemaan linkkiä sivuille. 


Kisasta aikaisemmin kirjoitettua:

Mediakutsu kertoi kilpailun esikuvan tulevan Ruotsista "Kilpailun avulla kouluruuan laittajat ovat saaneet uutta arvostusta ja keskustelu kouluruokailun merkityksestä on monipuolistunut ja vahvistunut". Useat uutiset Suomen kilpailusta henkivät tätä uudistumista kirjoittamalla: "Uudenlaista tulevaisuutta suomalaiselle kouluruokailulle" ja "Voittajatiimi oli tasaisesti onnistuneessa menussaan modernisoinut perinteisiä reseptejä. Ateriat olivat terveellisiä ja maistuvia. Esimerkiksi juureksia oli käytetty oivaltavasti, kuvaili Korpilahden koulun keittiötä arvioineen tuomaripöydän puheenjohtaja, yhteiskuntavastuuasiantuntija Janina Andersson." " 
 Omaa joukkuettaan kannustavat koululaiset loivat messuhalliin todellista kisatunnelmaa. Ateria-Taikureiden kannattajat olivat varustautuneet isolla banderollilla ja reippaalla asenteella. Kisaa juontanut Heikki Paasonen totesikin, että tamperelaisilla taitaa olla innokkaimmat ja kovaäänisimmät tukijoukot. "

Kouluruokakilpailun finaalissa viisi kouluruokailun ammattilaisjoukkuetta näytti taitojaan ruokapalvelualan ammattilaisille tarkoitetuilla Gastro-messuilla. Finaalia kuvattiin tasaväkiseksi, voitosta uutisoitiin laajasti kertoen myös joukkueen taustoja. Kaikkia joukkueita kannustettiin myös ennen kilpailua tuoden sitä tavoiteltua arvostusta kouluruuan laittajille.



Lehtiotsikoita (päivittyy)
Kouluruokailu sai Gasto-messuilla myös kunniaa toista kautta. Suomen ruokakulttuuriteko 2012 -palkinto myönnettiin kilpailua järjestämässä olleelle Suomen ruokakulttuurin edistämisäätiölle eli Elo-säätiölle. Kouluruokakilpailu mainittiin palkinnon myöntämisen syynä Vuoden kokki- ja Suomen Bocuse d'Or -kilpailujen rinnalla. Olisi ollut hienoa, jos kouluruokailukulttuurin edistäminen olisi mainittu myös kouluruokailu-aiheesta uusimman kirjan julkaisseen Päivi Palojoen saaman Ideasipuli-palkinnon myöntämisen yhteydessä julkaistussa uutisoinnissa.

Jätin tämän kirjoituksen otsikon avoimeksi, korostaakseni Korpilahden joukkueen olevan vain keulakuva suuremmalle voittajamäärälle. Kilpailureseptejä tullaan käyttämään muissakin kouluissa. Kilpailuun osallistuvia reseptejä arvosteltiin mm. niiden ruokahalun herättämisen ja herkullisuuden mukaan. Jokaisen joukkueen tuli valmistaa kolme reseptiä eli finaalissa oli ainakin 15 ruokahalua herättävää ja herkullista reseptiä. Voittajia ovat siis koululaiset. Lue vaikka tästä uutisesta, missä Tampereella maisteltiin kilpailujoukkueen reseptiä: 

Uusi kouluruoka yllätti Moron raadin positiivisesti – “Herkullinen tuoksu” (Aamulehti / Moro 23.3.2012)

Kuka voittaisi kouluruokailukilpailun?

Kouluruoka on vain osa kokonaisuutta, kuten esim. uusin suomalaisesta kouluruokailusta kertova kirja toteaa: "Ankeissa tiloissa, meluisessa ympäristössä tai epäystävällisessä kohtelussa ei hyvistäkään tarpeista tehty ruoka maistu". Jos minulla olisi mahdollisuus, julistaisinkin kilpailun Suomen parhaasta kouluravintolasta. Jotta kilpailu todella kertoisi jotain, ehdotuksia parhaasta kouluravintolasta saisi tehdä vain oppilaskunnat eli asiakkaiden edustajat. Siinä olisi myös haastetta kouluruokahenkilökunnalle mobilisoida asiakkaansa tekemään ehdotusta, joten ehkä myös yhteistyön alku. 
Voittajan valitsisi vaikkapa sama raati kuin kouluruokakilpailussakin, olivathan he hyvin laajasti ruoka-alaa edustavia arvovaltaisia henkilöitä. 

Kilpailu arvioisi kouluruokailua kokonaisuutena, mutta myös eri sarjoissa, jotta se laajentaisi keskustelua kouluruokailun onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Eri sarjoja keksin viime viikon kouluruokailusta kertovien uutisten otsikoista:

Ruokasalin viihtyisyys
Kouluruokaa värien keskellä, Länsi-Uusimaa 15.3.2012

Kouluruokahenkilökunnan innovatiivisuus ja osallistuminen
Nyt on Tampereella mieliruokaviikko: Arvaisitko nämä koululaisten suosikit? Aamulehti 12.3.2012
Pöllönkankaan koululla vietettiin vanhan ajan kouluruokapäivää - katso video, Kaleva.fi 14.3.2012
Aikasoppa hurmaa Jämsän lapset, Jämsän seutu 15.3.2012
Pinaattiletut koululaisten suosikkiruokaa Aamuposti 19.3.2012

Uudistuminen
Ruokakapina toi kouluun pitsoja ja kebabia, Yle Etelä-Karjala 9.3.2012
Kouluruokien kilpailutus alkaa ensi vuonna - Näillä alueilla yksityinen laittaa ruuat, Tamperelainen 14.3.2012

Lähiruokapitoisuus
Saana saa EU-kalapuikkoa - Tamperelainen selvitti, kuinka kotimaista koululaisten mieliruoka on, Tamperelainen 14.3.2012

Eduskunnassa on koottu ensimmäinen ruokaryhmä, Ruokatieto 12.3.2012
Kirsi Viljasesta Suomen virallinen lähiruokakoordinaattori, Ruokatieto 19.3.2012

Kouluruokakeskusteluun ja tiedottamiseen osallistuminen (ts. resurssien myöntämiseen vaikuttavaa arvokeskustelua faktatiedoilla)
Keskustele: Pitäisikö maksuttomasta kouluruoasta luopua? Yle Etelä-Karjala 9.3.2012
Miksi kouluruoka ei maista? Leppävaaran koulun mediakurssilaisten lehti 11.3.2012
Kouluruokailusta kirjoittava opettaja Vantaalta on julkaisee blogikirjoituksiaan Uusi Suomi-verkkolehdessä ja saa aikaan keskustelua kouluruokailusta
Kouluruokakysymyksillä kannattaisi kasvattaa Etelä-Saimaa, mielipidepalsta 28.2.2012

Eräänlainen koko kouluruokailun käsittävä kilpailu on jo aloitettu. Suurtalousalan yhteistyöjärjestö Fida ry ja Laatuketju-organisaatio aloittavat Herkkuammatti-kampanjassa laatimaan kouluruokadiplomia. Diplomin saa kouluruokala, joka täyttää sille asetetut kriteerit: "mm. ravitsemuksellisesti täysipainoinen ruokalista, inhimilliset ruokailuajat, ruokailutilojen viihtyisyys, terveellisyys- ja makukriteerien huomioiminen elintarvikkeiden hankinnassa, ruokapalveluiden sitouttaminen kestävän kehityksen toimintamalleihin, asiakastyytyväisyys, ravitsemusvalistuksen integroiminen kotitalous-, liikunta- ja terveystiedon oppitunneille sekä yhteistyö kodin ja koulun välillä."Tietoa hankkeen etenemisestä päivitetään hankkeen sivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti