29.2.12

Kouluruokakeskusteluita Suomessa ja Usassa

Kouluruokaa koskevien tutkimustulosten lisäksi seuraan ajankohtaista mutu-tietoon perustuvaa keskustelua.
Löysin jopa sanat miksi teen näin: "Social media and change from information to formation", lyhyesti:
"From a more modern point of view, knowledge creation is understood as an active process of communication between people. Knowledge cannot be stored but is all the time constructed and re-constructed in interaction. Knowledge cannot be shared but arises in action. Knowledge is the process of relating." ... "Social media are most meaningful when giving voice to multiple perspectives, making it possible to seek out, recognize and respect differences as different but equal."
Ravitsemusuutiset kirjoitti vuosi sitten sorsastamisesta:
"[Sorsastus] hyödyntää suurten ihmisjoukkojen kollektiivista älykkyyttä."
Motivaatiota kurkistella kaikenlaisten linkkien taakse lisää uuden ruokakulttuuriprofessorin Johanna Mäkelän ilmoitus yhteiskunnallisen keskustelun kaipaamisesta ruokakulttuurin poliittisesta, teknologisesta, ekologisesta ja taloudellisesta ulottovuudesta (Ruokatieto 28.2.2012). Tarvitseeko ketään enää vakuuttaa, että kouluruokailu erityisesti sisältää näitä ulottovuuksia?

Alkuvuodesta 2012 kansalaiskeskusteluissa käsitellyistä aiheista ei kuitenkaan löydy montaa merkkiä suuremmista ulottuvuuksista kuin mitä lautaselle mahtuu. En ole myöskään havainnut, että kouluruokailusta päättävät tahot olisivat osallistuneet sosiaalisen median keskusteluihin. Odotan kuntavaalien ja julkistettujen kuntayhdistymisten lisäävän keskustelua kouluruokaan käytetyistä resursseista ja kouluruokailun laajemmista mahdollisuuksista esim. ruokakulttuurin kotimaan ja ulkomaan lähettiläänä. Sekä kestävän kehityksen ruokakasvatuksen välineenä.

Tässä listaus seuraamistani internetsivustostoista. Päivittelen listaa mielenkiintoisen keskustelun osuessa ruudulle.

Yleisökirjoituksia:

-"Herkkubite" vei ruokahalun (Etelä-Suomen sanomat 26.3.2012) " Orimattilalaisen peruskoulun oppilas lähestyi toimitusta kouluruoka-asioissa. Hän otti kuvan perjantaina koulussa "nauttimastaan" lounaasta, tai oikeastaan sen osasesta. " Kirvoittaa sekä hyvää että huonoa keskustelua --> mustalle listalle

-Ruokailu ei ole enää koulupäivän kohokohta (Etelä -Saimaa 19.2.2012) "Olemme joukko Itä-Suomen koulun seitsemännen luokan oppilaita. Olemme harmistuneet siitä, että koulumme ruokalista on muuttunut."



-Tolkutonta haastausta (Savonsanomat 8.1.2012) "Vaikka kouluruoka ei olekaan kovin arvostettua nuorten keskuudessa, on sen hukkaan heittäminen kauheaa tuhlausta. Lapsille ja nuorille kelpaamaton, roskiin joutuva ruoka olisi jonkun muun silmissä aarre."

-Kouluruokaa ei tarvitse syödä (Ilkka.fi 14.1.2012). Kommentointia kouluruoasta Seinäjoen alueella. 

-Sanomalehtiviikolla kirjoitettiin niin paljon kouluruoasta, että julkaisin tiivisteen omana kirjoituksenaan täällä

Koululaisten keskustelua:

Suomen Lasten Parlamentti (suljettu yhteisö 330 kunnan lapsiedustajille) "Suosituin puheenaihe keskustelupalstalla on tällä hetkellä Anselmin vaatimus ”Kouluruoalle enemmän rahaa!”. Hän herätti muut keskustelemaan aiheesta pohtimalla kouluruoan ja vankiloissa tarjottavan ruoan määrärahojen eroa." 
Toukokuussa 2012 Lasten Parlamentti julkaisee Kouluruoka-blogia, jossa lapset kertovat kouluruokakokemuksiaan. 

GoSupermodel ja Demi.fi / Habbo.fi
-Kumiperunat ovat yhä elossa, joukkohysterian lietsontaa & kehut harvassa
-Listaa usein päivän kouluruoan eri kouluissa tai kertoo tapahtumista päivän kouluruokailussa.
-Jonkun silminnäkijän kommentti uutisiin päätyneistä kouluruokasattumuksista löytyy melko varmasti.

Adressit:
Puheenvuoro kouluruuan puolesta (tammikuu 2012. Kohteena Ristijärven ruokapalvelujen järjestelyt, lyhyessä ajassa paljon allekirjoituksia luultavasti, koska adressi on luvattu luovuttaa päättäville tahoille)

Suomen kouluruuan laatua paremmaksi! (2012) Ei ole herättänyt keskustelua eikä kerännyt montaa allekirjoitusta

Lapsille korkeatasoisimmat kouluruoat (yli kolmetuhatta allekirjoittajaa vuosina 2006-2011, adressia ei ole luovutettu mihinkään)

Vegetaristeille kunnollinen kouluruoka (yli sata allekirjoittajaa vuosina 2008-2010, adressia ei ole luovutettu mihinkään)

About lisäaineetonta päiväkoti- ja kouluruokaa / Causes.com (maaliskuu 2011). Yli 3500 jäsentä. En tiedä sivuston toimintaperiaatetta, näyttäisi keräävän rahaa aloitteen tekijän valitemalle kohteelle eli tässä tapauksessa luomutuotannon tutkimusjärjestölle.

Verkkosivut:
Kouluruoka paremmaksi "Ei tällä hetkellä tietoa mutta aina meille voi ehdotella, tarkoituksenamme on saada lapsille se heidän tarvitsema kouluruoka paremman laatuiseksi!" -teksti ei ole herättänyt yleisön kiinnostusta. Sivu on täynnä kouluruokaan liittymätöntä mainontaa...

Blogit:
Properuskoulu / Kouluruoka-aiheinen kirjoitussarja herättää satunnaisesti keskustelua kouluruoastakin


Flo Food / Kouluruoka-aiheet: mm. kuvauksia kouluruokakeskusteluista esim. vanhempainilloissa. Tekstit ruotsiksi. 


Yksittäisiä Blogisivuja kouluruokailusta, joissa hyvä teksti ja vielä parempaa yleisökommentointia:
Syökää kouluruokaa / Kello viiden kahvi 18.2.2012

Kouluruuasta ja -ruokailusta / nollavaimon paluu 25.2.2012

Facebook-sivuja:
Mitä lapsesi söi koulussa tänään / alkanut kahden äidin lisäainevastaisesta kampanjasta

Operation Skolmat / Ruotsin kielisen Marttaliiton, Martha förbundet, projekti

Kouluruoka on lehmän ulostetta / valitettavasti tämän sivuston anti ei ylitä otsikkoa yli 4770 tykkääjästä huolimatta (enemmän kuin kaikki muut Fb-kouluruokasivut yhteensä).

Keskustelupalstat
Iltalehden keskustelufoorumi / Kouluruoka (keskustelu alkanut maaliskuussa 2010, eli parissa vuodessa kansan syvissä riveissä ei ole havaittavissa asennemuutosta kouluruokailua kohtaan)

Suomi24.fi / sivustolla on oma osionsa kouluruokakeskusteluille
-Yllättäen "Hävetkää valittajat" -keskustelu pari viikkoa sitten oli saanut viimeaikaisista aloitteista eniten vastauksia. Sekä aikuisilta että koululaisilta.

Kauppalehti / Suomalainen kouluruoka muistoissamme?
-Haikaillaan entistä, mutta ei niin entistä kuin sopparuokaa.
-Kovin moni ei ole syönyt nykyistä kouluruokaa itse vaan välittävät lastensa tunnelmia

Iltasanomat / Meidän Perhe-palsta
-Onko täällä muita, joiden lapset ei syö koulussa juuri mitään? -keskustelu paljastaa kovia kohtaloita "maistamispakon" aiheuttamista lukkotilanteista ruokailussa.

Usalaisia kouluruokablogeja
Napakkaakin yhteiskunnallista kouluruokakeskustelua Yhdysvalloista löytyy professoritasoisen ruokavaikuttajan Marion Nestlen "Food Politics"- blogin kommenteista. Amerikkalaista paikallistason kouluruokatoimintaa yleisesti, mutta erityisesti Houstonissa, seuraa The Lunch Tray-blogi. Yleisempää kommentointia koulumaailmasta löytyy Fed Up With Lunch-blogista.

Kestävän kehityksen ruokakasvatusta sivuavia sivustoja ovat ainakin: The Lunch Box, Chef Ann Cooper, Rethinking School Lunch Guide

Ja näitä kaikkia vastaavat Facebook-sivut: Let's Move Salad Bars to Schools, Chef Ann Cooper, The Spork report, The Lunch Box, Fed Up With Lunch, National Farm to School Network, The Lunch Tray ja satoja lisää aiheeseen liittyviä sivustoja löytyy näiden Facebook-sivujen suosikeista. Informaatioähkyä välttää seuraamalla pääsivustoja, joille kyllä nousee tärkeimmät aiheet muista, usein paikallisista, blogeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti